Hangisi Daha İyi, Katı Kapasitörler mi Yoksa Elektrolitik Kapasitörler mi? Ayrıntılı Karşılaştırma

Nov 16, 2023
Teknik Çözüm
Hangisi Daha İyi, Katı Kapasitörler mi Yoksa Elektrolitik Kapasitörler mi? Ayrıntılı Karşılaştırma

Hangisi Daha İyi, Katı Kapasitörler mi Yoksa Elektrolitik Kapasitörler mi? Ayrıntılı Karşılaştırma

Katı kapasitörlerin tam adı: katı alüminyum elektrolitik kapasitörler. Sıradan kapasitörlerden (yani sıvı alüminyum elektrolitik kapasitörler) arasındaki en büyük fark, farklı dielektrik malzemelerin kullanılmasıdır.Sıvı alüminyum kapasitörlerin dielektrik malzemesi elektrolit, katı kapasitörlerin dielektrik malzemesi ise iletken polimer malzemelerdir. Hangisinin daha iyi olduğunu anlamanıza yardımcı olmak için, katı kapasitörler mi yoksa elektrolitik kapasitörler mi?Bu makale, elektronik bileşenlerle ilgili bilgileri özetleyecektir. Bu makalenin neleri kapsayacağıyla ilgileniyorsanız, okumaya devam edin.

  

 

Katı kapasitörler ve elektrolitik kapasitörler arasındaki fark

1. Katı kapasitörlerin ve elektrolitik kapasitörlerin tanımları farklıdır:

Katı elektrolitik kapasitörler ile sıradan kapasitörler arasındaki en büyük fark, farklı dielektrik malzemeler kullanılmasıdır.Sıvı alüminyum kapasitörlerin dielektrik malzemesi elektrolit, katı kapasitörlerin dielektrik malzemesi ise iletken polimer malzemelerdir.

Elektrolitik kapasitör bir tür kapasitördür. Metal folyo pozitif elektrottur. Metale yakın oksit film (alüminyum oksit veya tantal pentoksit) dielektriktir. Katot, iletken malzemeler, elektrolitler ve diğer malzemelerden oluşur, çünkü elektrolit katodun katodu Ana kısım, dolayısıyla elektrolitik kapasitörler adı verilir.

2. Katı kapasitörlerin ve elektrolitik kapasitörlerin ilkeleri farklıdır:

Katı kapasitörler, alüminyum elektrolitik kapasitörler, katot olarak elektrolitler yerine katı iletken polimer malzemeler kullanırlar ve yenilikçi gelişmeler elde etmişlerdir. İletken polimer malzemelerin iletkenliği genellikle elektrolitlerden 2 ila 3 kat daha yüksektir.Alüminyum elektrolitik kapasitörlere uygulandığında ESR'yi büyük ölçüde azaltabilir ve sıcaklık-frekans özelliklerini iyileştirebilir.

Elektrolitik kapasitörler genellikle pozitif elektrot olarak metal folyo (alüminyum/tantal) ve dielektrik olarak metal folyonun yalıtkan oksit tabakasını (alüminyum oksit/tantal pentoksit) kullanır.Elektrolitik kapasitörler, alüminyum elektrolitik kapasitörler ve tantal elektrolitik kapasitörlere göre ayrılır. pozitif elektrotları kapasitör;

Bir alüminyum elektrolitik kapasitörün negatif elektrotu, bir elektrolit çözeltisine batırılmış ince bir kağıt/film veya elektrolitik polimerden oluşur; bir tantal elektrolitik kapasitörün negatif elektrotu genellikle manganez dioksittir. Elektrolitik kapasitörler, elektrolitin negatif elektrot olarak kullanılması nedeniyle isimlerini alırlar.

3. Katı kapasitörlerin ve elektrolitik kapasitörlerin işlevleri farklıdır:

Katı kapasitörler polimer dielektrik kullanır.Yüksek sıcaklıklarda katı parçacıklar, parçacık genleşmesi ve aktivitesi açısından sıvı elektrolitlerden daha az aktiftir.Kaynama noktası 350 santigrat dereceye kadar çıkar, bu nedenle patlaması neredeyse imkansızdır. Teorik olarak, katı kapasitörlerin patlaması neredeyse imkansızdır.

Elektrolitik kapasitörler genellikle güç devrelerinde veya ara frekans ve düşük frekans devrelerinde güç filtreleme, ayırma, sinyal bağlama, zaman sabiti ayarı ve DC engelleme rolünü oynar. Genel olarak AC güç kaynağı devrelerinde kullanılamaz.DC güç kaynağı devresinde filtre kondansatörü olarak kullanıldığında, anodu (artı kutbu) güç kaynağı voltajının artı kutbuna ve katodu (negatif kutbu) bağlanmalıdır. ) güç kaynağı voltajının negatif terminaline bağlanmalıdır, tersine çevrilemez, aksi takdirde kondansatör hasar görecektir.

İkisi arasındaki farkı anladıktan sonra, hangisi daha iyi, katı kapasitörler mi yoksa elektrolitik kapasitörler mi?

Elektriksel performans açısından, katı kapasitörlerin ve sıradan elektrolitik kapasitörlerin kendilerine göre avantajları vardır.Birincisinin en büyük avantajı sıvı elektrolit kullanmamasıdır, bu nedenle ısıtıldığında "şişmesi" ve "patlaması" kolay değildir.Uzun ömür , iyi termal kararlılık, yüksek frekanslı çalışma ortamı için uygundur; ikincisi ucuz, büyük kapasiteli, yüksek dayanım voltajı değeridir. Katı kapasitörleri elektrolitik kapasitörlerden ayırmanın çok basit bir yolu vardır, bu da kapasitörün üstünde "K" veya "+" yuvası olup olmadığına bakmaktır. Katı kapasitörlerde yuva yoktur, elektrolitik kapasitörlerde ise ısınma sonrası genleşme nedeniyle patlamalarını önlemek için üstte yuvalar bulunur. Şu anda yaygın olarak kullanılan sıradan sıvı alüminyum kapasitörlerle karşılaştırıldığında, katı alüminyum elektrolitik kapasitörlerin fiziksel farkı, kullanılan iletken polimer dielektrik malzemenin sıvı yerine katı olması ve malzemenin enerji verilmediğinde kapasitörden ayrılmayacağıdır. Alümina uzun süre çalışır ve elektrifikasyondan sonra, sıradan sıvı alüminyum kapasitörler gibi başlatırken veya elektriklendirirken patlama ve hatta patlama olgusuna neden olmaz.

Yukarıdaki içeriği okuyarak, katı kapasitörler ve elektrolitik kapasitörler hakkında ön bilgi sahibi olduğunuza inanıyorum.Aynı zamanda, mesleki seviyenizi sürekli olarak geliştirebilmeniz için öğrenme sürecinde iyi bir özet yapabileceğinizi umuyorum.

 

İletişim
Müşteri hizmetleri telefonu: 0216 590 08 37

Ticari işbirliği: [email protected]

Adresimiz: Şerifali Mah. Burhan Sok. No:21/2 Ümraniye İSTANBUL